Over de Zonnewerkplaats Katwijk

Grondstofjutters en Atelier Solaire zijn deze zomer met hun mobiele zonnewerkplaats te vinden langs de Katwijkse kust, waar zij samen met bezoekers gejut afval recyclen tot nieuwe producten. In een zonne-oven worden plastics tot nieuwe producten omgesmolten. Met de zonnewerkplaats werkt Katwijk toe naar het eerste Circulaire Strand van Nederland; waar plastic strandafval grondstof is voor nieuwe producten.

Zonnewerkplaats
Op de zonnewerkplaats krijgen deelnemers een kijkje in ‘de nieuwe economie’ en worden ze er bovendien zelf onderdeel van. Ze worden uitgenodigd zelf materiaal te verzamelen door te gaan grondstofjutten en daarmee het strand te bevrijden van zwerfafval. Aan werktafels leren ze vervolgens het ingebrachte afval herkennen en selecteren ze de geschikte plastics voor recycling. Ook worden strandbezoekers uitgedaagd hun eigen ontwerp voor een nieuw product te maken, door een mal te vullen met zelf gekozen plastics variërend in kleur en vorm. Zowel kinderen als volwassenen ontdekken op deze manier hoe leuk recycling is, wat de kracht is van zonlicht als energiebron en de wat de waarde is van een plasticvrije zee. Als aandenken gaat een duurzaam souvenir met hen naar huis!

Zonne-oven
De zonne-oven is een belangrijk innovatief onderdeel van de zonnewerkplaats. De techniek werkt als volgt: spiegels centreren direct zonlicht op de ovenbak, waardoor deze opwarmt en als oven gebruikt kan worden. Zelf ontworpen mallen worden gevuld met geschikte plastics en verdwijnen aan de ene kant in de oven. Aan de andere kant rollen nieuwe producten de oven uit! Het ontwerp is van Rick Claassen en is in samenwerking met Grondstofjutters en vele andere partners lokaal uitgevoerd. Afvalverwerker Schaddé van Dooren en metaalbedrijf Rijnstaal hebben in grote mate bijgedragen aan de bouw en realisatie van de zonne-oven. Lokale kunstenaars, ontwerpers en makers waren betrokken bij het ontwerp van de producten en de ontwikkeling van de mallen. De regio Leiden-Katwijk houdt de techniek niet voor zichzelf: de ontwerpen worden na deze testperiode wereldwijd open-source gedeeld om de mogelijke impact van het project te vergroten.

De oven is van 1 juni tot 31 juli op tournee langs de Katwijkse kust. Kijk op de openingstijden waar de zonnewerkplaats op dit moment te vinden is!

Advertenties