De zonneoven is open!

Kom je ook naar de zonnewerkplaats deze zomer?

Vanaf vandaag staat er een zonnewerkplaats op de stranden van Katwijk. Een primeur in Nederland! Katwijk werkt namelijk naar een eerste Circulaire Strand; waar strandbezoekers, ondernemers en de gemeente intensief samenwerken om strandafval te recyclen tot nieuwe producten. Het plastic zal uit de natuur worden gehaald door grondstofjuttende strandbezoekers, om als tafelbladen, consumptiemuntjes en zee-dieren weer terug de economie in gebracht worden. Benieuwd? Kom naar Katwijk en doe met ons mee!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Van strandafval naar strandproduct
Afgelopen jaar hebben strandbezoekers het Katwijkse strand – én de zee – van (containers vol) afval bevrijd.  Jut-tassen vol plastic en ander afval werd verzameld en ingeleverd bij paviljoens, waarbij de jutters een koffie of ijsje als bedankje kregen. Grondstofjutters is in 2016 een intensieve samenwerking aangegaan met Rick Claassen (Atelier Solaire) om plastics direct op het strand te kunnen recyclen tot nieuwe producten. Dit doen we samen met strandbezoekers op onze zonnewerkplaats, waarmee we deze zomer zo’n vier dagen per week op tournee gaan langs het Katwijkse strand.

De zonnewerkplaats: een kijkje in de nieuwe economie
Op de zonnewerkplaats krijgen strandbezoekers een kijkje in de nieuwe economie. Met zelf gejut strandafval leren deelnemers zelf nieuwe producten te maken in de Zonneoven: middels direct zonlicht recyclen zij (daarvoor geschikte) plastics om tot duurzame souvenirs. De zonneoven is mede mogelijk gemaakt door Schadde van Doren en Rijnstaal. Strandbezoekers worden hiermee uitgenodigd zelf verantwoordelijkheid te nemen om een duurzame omgeving te creëren. Dat doen ze door

  • te gaan Grondstofjutten en de zee van afval te bevrijden;
  • samen met ons het ingezamelde materiaal te scheiden en recyclebare materialen hieruit te halen én;
  • door zelf nieuwe producten te leren maken met mallen die in de zonneoven gaan. Hiermee leren deelnemers te werken met de kracht van de zon – én de kracht van hun eigen daden.

Onderliggende discussie
Maak ook het falen van de oude economie komt in beeld. Er raakt toch behoorlijk wat afval uit de lineaire economie zoals we deze kennen;  zo het strand op en de zee in. Vaak hebben deze materialen een levensduur van tientallen tot honderden jaren, terwijl deze maar een fractie hiervan worden gebruikt, zoals bij plastic verpakkingen. Op de zonne-werkplaats gaan bekijken we samen welke materialen geschikt zijn voor recycling, en welke niet. Wat kunnen we verbeteren aan onze verpakkingen en recycling systemen? Ook zien we dat sommige bruikbare materialen te veel zijn gegradeerd doordat zij te lang in water en zon hebben gelegen: hiermee wordt ook het systeem waarin we nu materialen terughalen onderwerp van gesprek. Kan dit niet handiger? Kunnen we nog beter verpakkingen terugwinnen, zoals bij PET- statiegeld flessen?

Advertenties