Eerste werkdag op het strand

De wekker gaat vroeg: vandaag is onze eerste echte werkdag op het strand met de zonnewerkplaats in Katwijk! De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan het bouwen van een compleet recycling proces: van afval op het strand naar nieuwe producten. Voorwerpen van gerecycled plastic die in de strandpaviljoens gebruikt worden of die toeristen als duurzame souvenirs mee naar huis kunnen nemen.

Aan de slag!

Eenmaal op het strand aangekomen, is het direct hard werken. De zonneovens in elkaar zetten, de werkplaats met tafels en banken op zijn plaats zetten en tegelijkertijd de eerste strandbezoekers al meenemen in ons verhaal. Mijn kantoor-armen winnen elke dag aan kracht met de bouw en tillen van de zonneovens.

Perfect plastic match

Het opbouwen van de zonnewerkplaats doen Rick en ik samen. We treffen elkaar bij Strandpaviljoen ’t Centrum voor onze gezamenlijke onderneming. Echt bijzonder dat we begin februari ontdekten dat onze bedrijfsmodellen zo goed op elkaar aansluiten: wij hadden veel plastic dat gerecycled moest worden, Rick had een zonneoven waarin plastics een nieuw leven konden krijgen. Een perfecte match.

Fraai Staaltje werk

De oven werd gerealiseerd met hulp van velen. Het echte bouwen van die oven deden we overigens ook niet alleen; het laswerk – belangrijk! – is gedaan door Staalbedrijf Rijnstaal. In korte tijd zetten zij onze ontwerpen om in een professionele 3d bouwtekening en bouwden vervolgens de gehele metalen constructie. En nu staat die oven dus op het strand van Katwijk. Te gek!

Workshops dankzij de Rabobank

We hebben direct aanloop op de zonnewerkplaats: naast de strandbezoekers die nieuwsgierig komen kijken wat dat glimmende ding is – komen twee groepen acht van de Windvang langs. Met Theodoor Braaksma van Natuur Avontuur, die vanuit Natuurcentrum Katwijk komt gelopen en onderweg meteen afval jut. Dat kunnen we direct sorteren en gebruiken in de oven! Rick en ik leiden de schoolklassen rond in de werkplaats en vertellen over ons zonnewerkplaats en -oven. Mooi om te zien hoe verrast de kinderen (maar ook volwassenen) zijn dat we met zonlicht de oven tot  ongeveer 200 graden kunnen verwarmen. We kunnen deze workshops geven aan scholen omdat Rabobank Leiden-Katwijk onlangs partner is geworden van de zonnewerkplaats!

Zetje in de rug van Strandpaviljoen ’t Centrum.

’t Centrum heeft net als paviljoens Willy Zuid, Het Strand en Het Wantveld – én de campings Noordduinen en Zuidduinen zijn verantwoordelijkheid genomen door een juttassen uigiftepunt te worden – en de grondstofjutters te belonen met koffie of een ijsje bij inlevering van een volle jut-tas. Deze beloning die zij weggeven blijkt voor vele kinderen – én volwassenen – net het zetje in de rug te zijn om te gaan jutten. Horesca-Horecavo stuurt regelamtig koffie en ijsjes extra, bij grote groepen of festiviteiten. Fantastisch, die betrokkenheid, hoe we zo samenwerken aan de werkplaats. Het zwerfafval probleem waar op vele plekken niemand zich verantwoordelijk voor voelt – is nu juist een thema geworden waar vele partijen zich bij aansluiten.

Deel het

Grondstofjutters wil meer dan alleen de zee bevrijden van het afval om dit vervolgens te verbranden: we willen dat het verhaal van het afval doorleefd in nieuwe producten. Zie je op het strand!
Advertenties