Zonnig weekje!

We hebben een week met lekker weer achter de rug. Fijne stranddagen, met hoge temperaturen. Maar.. helpen die hoge temperaturen eigenlijk wel bij de zonneoven? 

Temperatuur speelt (g)een rol

Een hoge buitentemperatuur heeft weinig invloed op de werking van de zonneoven. De sterkte van het zonlicht echter wel. Hoe warm het ook is: als het bewolkt is werkt de oven niet omdat. Er valt dan simpelweg te weinig direct zonlicht in de oven. En dat zonlicht geeft nu juist de benodigde warmte af. Ook sluierbewolking kan roet in het eten gooien: door de witte waas verliest de zon kracht. De kleine oven, die met helder zonlicht tot bijna 200C opwarmt, komt met sluierbewolking maar tot 150. Hoe gaan we daar mee om?

Slim stroomlijnen productieproces

Gelukkig heb je in een week afwisselend helder zonlicht, en zonlicht met wat sluierbewolking er voor. Het is dus zaak het plastic gesorteerd, schoongemaakt, verkleind in de mal te hebben liggen voor als de bewolking optrekt. Dan schuiven we de mallen in de oven en hebben we na een uur ineens drie of vier volle mallen gedraaid. We werken, net als bij een zeilboot, met de kracht van de natuur en leren hier op in te spelen.

Optimalisatie van de oven en mallen

Als het zonlicht eenmaal in de oven valt, moeten we er voor zorgen dat we hier zoveel mogelijk warmte uit halen. De onderdelen van de oven waar het zonlicht op valt, maken we dan ook zo zwart mogelijk. Zwart reflecteert bijna geen licht, waardoor het de plaat opwarmt. Zo kunnen we ook de mallen zwart maken, waardoor het metaal dat tegen het plastic aanligt zelf ook direct opwarmt en dat werkt goed!

Keuze voor typen plastics

Uit het strandafval halen we verschillende typen plastics die we kunnen hergebruiken. Polypropyleen (veel plastic speelgoed is hiervan gemaakt) en polyethyleen (denk aan doppen van flessen, jerrycans en plastic melkcontainers) gebruiken we in de zonneoven. Door plastics met een lagere smelttemperatuur te gebruiken (LDPE bijvoorbeeld van 120graden), kunnen we sneller productie draaien. Dan bewaren we de plastics met hogere smelt temperaturen (Polypropyleen van 165graden) voor de dagen met fel zonlicht.

DSC06403
Op de zonnewerkplaats zijn we continu bezig met het vangen van de kracht van de zon, de ontwikkeling en verbetering van de zonneoven techniek en de mallen – en het optimaal verwerken van plastic van het strand. Een innovatieproces waarin we veel kennis en ervaring opdoen. heb jij een idee of vind je het leuk eens met ons mee te denken en doen? Laat het ons weten!  Je bent van harte welkom. 
Advertenties